Blog

Zdravý rodičovský štýl

Snahu o dokonalosť v rodičovstve možno pozorovať ako jeden z obrazov dnešnej doby. Nepoukazujem tým na to, že sa snažíme vybrať pre deti to,  o čom si myslíme, že je pre ne najlepšie. Skôr o to ako vnímame seba ako rodiča, aké nároky na seba kladieme. Nie je v našej moci byť stoperecentní v každej situácii. Sú chvíle aj situácie, keď nedávame dobré vzory správania, čo je v poriadku.

Jedným z cieľov rodičovského koučovania je práve stanovenie si reálnych cieľov a reflexia momentov, pri ktorých sme sa od tohto cieľa odklonili. A dokonalosť NIE JE cesta, po ktorej sa pri uvedomelom rodičovstve vyberáme.

To, čo nám bráni v jeho praktizovaní je často strach. Teda, keď žijeme a „rodičujeme“ zo strachu. Keď dokážeme pochopiť, čo nás brzdí, môžeme pracovať na zmiernení týchto prekážok.

Neznamená to, že sme neschopní vychovávať naše deti, ale že im vlastným príkladom môžeme ukázať ako zvládať ťažké situácie. Napríklad tým, že aj my občas vystúpime zo svojej komfortnej zóny. Systém zrkadlenia zaručene funguje.

Bojím sa, že som zlá matka...

Ide o asi jedno z najčastejších limitujúcich presvedčení, ktoré v nás vyvoláva strach vo výchove. Strach o to, či vychováme naše deti dobre, tak, aby z nich vyrástli slušní, inteligentní, ohľaduplní...jednoducho úžasní ľudia. A samozrejme, takí, ktorí sa k nám rodičom budú vracať aj keď budú mať vlastné životy.Strachy rôznych druhov tak prenášame aj na naše deti. Neraz sa čudujeme, prečo sú naše deti také nepriebojné alebo prečo majú už v útlom veku od seba veľké očakávania. To samozrejme, závisí od temperamentu a povahy dieťaťa.

Pozor by sme si mali dávať aj na to, ako o deťoch hovoríme. Už u menších detí často používame „nálepkovanie“ – napr. ty si neposlušný, ty si zlý atď. Všetky tieto negatívne formulácie môžu viesť k vzniku limitujúcich presvedčení u dieťaťa, s prekonaním ktorých môže bojovať celý život. Ak si všimeneme, že dieťa samo bojuje s takýmto presvedčením a dokonca aj tieto formulácie používa, možeme postupne pracovať na zmene. „Ty nie si zlý/ neposlušný, ale to čo si urobil nebolo v poriadku.“

Rodičovské štýly

Snaha o zlepšenie vzťahu k dieťaťu znamená aj konfrontáciu so správaním, ktoré ako rodičia prejavujeme. Z hľadiska pozície moci v rodičovstve rozlišujeme 4 základné rodičovské štýly. Za najlepší sa často označuje autoritatívny, kde rodič neuplatňuje ani príliš striktný (autoritársky) ani prílš liberálny (permisívny) prístup..[1]

Pri výchove  nám, samozrejme, nejde o nejaké škatuľkovanie, skôr si  uvedomujeme ako vystupujeme voči našim deťom. Pri mojej práci v Križovatkách Matiek vám rada pomôžem nájsť zdravý rodičovský prístup vychádzajúci z vašej reality.

 

Selfcoaching na záver: Aký je váš rodičovský štýl?

 


[1] Zdroj obrázka: https://www.parentingforbrain.com/4-baumrind-parenting-styles/

Zobraziť všetky články

Chcete zistiť ako sa stať spokojnou mamou?

Kontaktujte ma 

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Používaním tohto webu tiež súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov vyplývajúce z najnovšieho nariadenia EÚ - GDPR. Zobraziť viac informácií

Súhlasím