Blog

PEACE proces

Ide o pomôcku uvedomelého rodičovstva a zároveň z neho vychádzame aj  v programe efektívnych zmien v rodičovstve v Križovatkách Matiek. Mohlo by sa zdať, že opäť teória o niečom, čo je predsa jasné a vychádza z morálnych zásad a lásky rodiča k dieťaťu. Pravda. Sú však momenty, keď nejde všetko úplne hladko alebo máme pocit, že aj v tom rodičovstve nám to škrípe, čo sa odzrkadľuje na našom fungovaní.

PEACE proces nahrádza stratégie autoritatívneho alebo permisívneho rodičovstva. Na dosiahnutie harmónie v domácnosti  viac nebudete potrebovať:

  • Hrozby na kontrolu správania dieťaťa
  • Poslušnosť založenú na strachu
  • Manipuláciu prostredníctvom odmeny za želané správanie
  • Telesné tresty
  • Vynútené dôsledky, aby sme „dali nášmu dieťaťu lekciu“ 
  • Rodičovstvo zo strachu 
  • Rodičovstvo s bezmocnosťou a zúfalstvom
  • „Time-outy“ alebo „kúty hanby“[1]
  •  Boj o moc zo zúfalstva  Klamstvo a tajomstvá

 

 

Ak ste sa našli vo viacerých bodoch a máte pocit, že máte s dieťaťom problémy v správaní, je správny čas sa zamýšľať nad vaším rodičovským prístupom. A aj tu platí staré známe, že sú na to potrebné obe strany. A aj istá miera sebakritickosti.

Proces PEACE je rozdelený do piatich cielených fáz. Môžu sa použiť jednotlivo v každom danom rodičovskom scenári, keď je potrebná reakcia alebo sa môžu použiť ako celý vzorec.

Päťkrokový proces reakcie na akýkoľvek rodičovský scenár:

®    Presence – Prítomnosť 

®    Emapthy – Empatia 

®    Acknowledge what is true – Uznajte, čo je pravda 

®    Conciuous communication – Vedomá komunikácia  (viac o nej v ďalšom článku)

®    Exploring solutions together – Spoločné hľadanie riešení

 

Tento proces využívame pri stanovovaní hraníc, súrodeneckej rivalite, mocenských bojoch, riešení konfliktov alebo keď má rodina problém pracovať ako tím.

Chcete vedieť viac o tom ako vyzerajú jednotlivé body v praxi alebo ako PEACE proces uplatniť vo vašej rodine? Rada vám ich pomôžem aplikovať „na mieru“ v inidviduálnom poradenstve.



[1] Time-out – Situácia, v ktorej rodič pošle dieťa vo vyhrotenej situácii na iné miesto, napr. do svojej izby. Roh hanby – známe najmä z minulosti, keď rodičia posielali deti „hanbiť sa“ do kúta.

Zobraziť všetky články

Chcete zistiť ako sa stať spokojnou mamou?

Kontaktujte ma 

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Používaním tohto webu tiež súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov vyplývajúce z najnovšieho nariadenia EÚ - GDPR. Zobraziť viac informácií

Súhlasím