Blog

Nočná mora rodiča

Mám na mysli afektívne prejavy, ktoré v nás vyvolávajú nepríjemné pocity, hlavne keď sa odohrávajú na verejnosti. V skutočnosti ide o normálny prejav dieťaťa, ktoré ešte nie je emocionálne zrelé. Emócie  detí dokážu byť naozaj VEĽKÉ. Našou úlohou je  im pomôcť tieto emócie prežiť zdravo. Len tak dokážeme vychovať emocionálne zrelých ľudí.

Deti v afekte volajú o pomoc. Majú pocit, že im nerozumieme. Sú situácie, keď naozaj ťažko vyhodnocujeme, čo sa v ich detskej hlave odohráva. K tomu, aby sme sa vo vyhrotenej situácii naladili  na pozitívnu vlnu, nám pomáha rodičovská prítomnosť.

Sila rodičovskej prítomnosti

Jej účinky pociťujeme vtedy, keď rodičovanie ide ľahko. Byť rodičovsky prítomný znamená:

1. Vnímať potreby dieťaťa a podľa možnosti ich napĺňať.

2. Reálne prežívame hru s dieťaťom, nie sme len „do počtu“.

3. Vnímame ich také, aké sú.

4. Sme tu pre ne, nech sa deje čokoľvek.

Dosiahneme ju tak, že

- im venujeme kvalitne strávený čas

- vážnu situáciu obrátime na žart

- sa snažíme vcítiť do situácie, ktorú deti prežívajú

- nezvezieme sa na negatívnej vlne obviňovania, kritiky

- oceníme kreatívnu maľbu na stene (alebo inom super vhodnom mieste

V uvedomelom rodičovstve sa zamýšľame nad naším správaním, reflektujeme aké dôsledky z neho vyplývajú. Problematická regulácia emócií, nedostatočné stanovenie hraníc a v konečnom dôsledku  ochladenie vzťahov - sú len niektoré prejavy mocenského rodičovstva (keď vystupujeme z pozície nadradenosti alebo prílišnej voľnosti). Rodičovskú prítomnosť budujeme po celý rodičovský život.

Keď ste vy neovládli svoje emócie a vyhrešili ste svojho syna/ dcéru pre spomenutý obrázok na stene ako ich majú ovládnuť oni, keď mali ťažký deň? Ak vás na konci dňa trápi svedomie, že ste niečo mohli urobiť inak alebo sa zamýšľate nad správnym prístupom v nejakej situácii, tu ste na správnom mieste.

Selfcoaching na záver: Ako inak by ste pristúpili vo vyhrotenej situácii (namiesto, kriku, obviňovania..)?

 

Zobraziť všetky články

Chcete zistiť ako sa stať spokojnou mamou?

Kontaktujte ma 

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Používaním tohto webu tiež súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov vyplývajúce z najnovšieho nariadenia EÚ - GDPR. Zobraziť viac informácií

Súhlasím