Blog

Limitujúce obmedzenia v rodičovstve

Okrem generačných vzorcov sú to aj limitujúce obmedzenia, ktoré nám bránia byť lepšími rodičmi. Vďaka koučingu ich môžete odhaliť a pracovať na tom, aby ich nemali aj vaše deti.

Čo sú limitujúce presvedčenia

Obmedzujúce presvedčenie je prijatie toho, že niečo o vás, druhých alebo svete je pravda. Väčšina našich obmedzujúcich presvedčení sa vyvíja v detstve a môžu mať nepriaznivé účinky na náš život. V detstve je náš mozog v porovnaní s mozgom dospelých nedostatočne vyvinutý. K úplnému dozrievaniu ľudského mozgu dochádza okolo 25. roku života. Čím je mozog menej zrelý, tým viac je jedinec závislý na iných, aby interpretovali vnútorné a vonkajšie skúsenosti. Aj keď vaše detstvo bolo obrazom lásky a prijatia, stále sa môže vyvinúť obmedzujúce presvedčenie.[1]

 

9 základných limitujúcich presvedčení

1.   Som zlý. Nie som dosť dobrý. Som od prírody chybný.

2.   Som nemilovaný a nehodný bezpodmienečnej lásky.

3.   Nie som hoden a nezaslúžim si dobrotu a starostlivosť.

4.   Nezapadám. Nemám čo ponúknuť. Som bezvýznamný. Som nikto.

5.   Som neschopný. Som nemožný. Som bezmocný. Som zlyhaním.

6.   Som sám. Nedávam zmysel. Som blázon.

7.   Život je chladný a nevľúdny. Som ľahostajný. Som zlý a bezcitný.

8.   Pocity nie sú bezpečné. Intimita nie je bezpečná. Vo svojom tele nie som v bezpečí.

9.   Na mne nezáleží. Život nemá zmysel. Nezáleží mi na ňom.

Možno si ani neuvedomujeme, v akých momentoch si môže dieťa vybudovať takéto presvedčenie. Ak pozorujeme, že si už nejaké vytvorilo, vedome pracujeme na jeho zmene. Napríklad, keď označujeme dieťa za zlé a počujeme ako aj samo povie „Som zlý“ vzniká obmedzenie, ktoré si dieťa môže niesť so sebou celý život. Preto ho opravíme: Ty nie si zlý/zlá, ale tvoje správanie sa mi nepáči."

Prácou na sebe však môžete začať preprogramovávať podvedomie tak, aby 95 % vašich mozgových vĺn pracovalo vo váš prospech a nie proti vám. Na kvalite rodičovstva záleží a je dôležité vedieť ako na nej pracovať.

 

Selfcoaching na záver: Aké sú moje limitujúce presvedčenia?



[1] https://www.unstuckpsych.com/blog/brain/

 

Zobraziť všetky články

Chcete zistiť ako sa stať spokojnou mamou?

Kontaktujte ma 

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Používaním tohto webu tiež súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov vyplývajúce z najnovšieho nariadenia EÚ - GDPR. Zobraziť viac informácií

Súhlasím